Saltkjøtt og stappe

Ingredienser:

(4 porsjoner)
1,4 kg lettsaltet svinebog
eller salt lammebog
(evnt. 2 kg svineskank) 
Vann
6 hele pepperkorn
2 laurbærblad
1 løk
1 stor gulrot
400 g grovpølse

Kålrotstappe
1 kg kålrot
1 stor gulrot
300 g poteter
½ dl fløte
2 dl kraft fra bogen
3 ss smør
2 ts salt
¼ ts pepper

Slik gjør du:

Kok opp lettsaltet svinebog i vann og skum av. La den småkoke med krydder og grønnsaker til den er mør, ca. 2 timer. La skanken ”kose” seg i kraften til servering. Trekk grovpølsene i vann i 15 minutter.

Skrell og del kålrot, gulrot og poteter i biter. Kok grønnsakene i lettsaltet vann til de er møre. La vannet renne av, mos grønnsakene og bland inn fløte, kraft og smør. Smak til med salt og pepper. Server med kraft fra skanken.

Kilde: Stene Gård (RÅGO-produsent) og Bondens marked Trøndelag, 4 kokker & 4 årstider, Anne Huitfeldt, Tun Forlag, 2011