Grunnlovsdessert

Ingredienser:

(4 porsjoner)
150 g steinfrie svisker
500 g rabarbra
3 dl vann
2 dl sukker
1 ss potetmel
½ dl vann
Vaniljekrem

Vaniljekrem
2 stk gelatinplater
4 stk eggeplomme
2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
1 1/2 dl lettmelk
3 dl kremfløte

 

Pynt
1 dl mandler, grovhakkede eller flak
1 dl kremfløte 

 

 

Slik gjør du:

Rens rabarbra og skjær den i ca. 5 cm lange biter. Kok rabarbra og svisker så vidt møre i vann tilsatt sukkeret. Ta av noen svisker til pynt. Rør ut potetmel i ½ dl kaldt vann. Tilsett jevningen i en tynn stråle under omrøring i kjelen. La kompotten koke opp og ta kjelen av platen. Hell kompotten i en serveringsskål og avkjøl. 

Vaniljekrem kan du kjøpe ferdig eller lage selv.

Legg gelatinen i kaldt vann i ca. 5 minutter.
Visp eggeplommer og sukker. Bland melk, fløte, vaniljesukker og eggedosis og varm forsiktig til sausen tykner. Klem vannet fra gelatinen og smelt den i 3 ss kokende vann. Rør gelatinen i melkeblandingen og la vaniljekremen avkjøles og bli tykk.

Hell vaniljekremen over kompotten. Strø over mandler og legg vispet krem på toppen. Pynt med noen svisker. 

Kilde: Gylne øyeblikk, norsk mat, øl og akevitt. Norske Akevitters Venner, 2014